tiistai 19. tammikuuta 2016

Venäläisen ruuan ilta

Aloitimme täksi vuodeksi suunnitellun ruokapainotteiden toiminnan viettämällä illan tutustumalla venäläiseen ruokaan. Illan suunnitteli ja suurimmaksi osaksi toteutti jäsenemme Maara, jolla on venäläiset juuret ja joka on kotona oppinut valmistamaan perinteistä venäläistä ruokaa.

Maara oli suunnittellut seuraavan menun: suolakurkut+hunaja+smetana, borssikeitto, pelmenit, blinit  ja zirnikit.

Saapuessamme Antskogin Työväentalolle oli vastassa juhlava näky. Pöytä ja oli katettu, kynttilät ja tuikut paloivat ja jokaisen lautasen vieressä oli menukansio. Iltaa viettämään ja uutta oppimaan olevat saapuneet Anja, Anneli, Carita ruotsinkielisestä yhdistyksestä, Hanna,Kirsti, Kiti, Maara opettajamme, Milvi, Seija, Sirkka, Taina, Tarja ja Terttu eli meitä oli 13 henkeä.





Kaikki ottivat lautaselle alkuruokaa eli suolakurkkuja hunajan ja smetanan kanssa ja istuutuivat sivupöytiin  siksi aikaa, kun Maara kertoi omasta taustastaan ja tarjolla olevista ruuista. Keitto oli pitkän valmistusajan takia tehty valmiiksi, samoin blinitaikina ja pelmeenit.


Keiton jälkeen siirryimme kaikki keittiöön ja Maara näytti, miten pelmeenit valmistetaan ja saimme harjoitella. Ruuaksi tarkoitetut oli kuitenkin jo tehty, koska ne pakastetaan ennen keittämistä. Ulkona oli reilu pakkanen, joten valmiit pelmeenit haettiin rappusilta ja heitettiin liemeen kiehumaan.



   
Pelmeenit syötiin ja siirryttiin keittiöön paistamaan blinejä. Hellassa oli 4 levyä ja käytössä yhtä monta blinipannua. 


Tarvittiin siis 3 satsia ja yksi sen päälle, jotta kaikille saadaan yksi blini. Lisukkeet Maara oli tehnyt valmiiksi.


Ensimmäinen paisto paljasti, että liesituulettimen puuttuminen on ongelma. Palohälytintä ei löydetty mistään ja toivottiin, ettei sellainen pärähdä jossain soimaan. Keittiön ikkunaa ei saatu auki, koska kahvaa ei löydetty. Pari paistajaa jäi keittiöön ja muut siirtyivät salin puolelle. Keittiö täyttyi uhkaavasti savulla ja tukalaa oli jo salissakin. Neljä ensimmäistä sai blininsä ja alkoi syödä. Paistamista oli jatkettava ja savuun totuttava. Salissa olijat havahtuivat lopulta keittiöstä kuuluvaan hysteeriseen nauruun. Kaivattu kahva oli nimittäin ollut ihan esillä ja ikkuna saatiin vihdoinkin auki.


Olo helpottui huomattavasti salissakin saati keittiössä ja kaikki saivat lopulta blinin lautaselleen. Kun ne oli syöty, kysyi Maara haluaako joku toisen. Koko joukko purskahti raikuvaan nauruun, josta ei meinannut tulla loppua. Kaikki intoutuivat kertomaan hauskoista sattumuksista, vaikkapa siitä miten auto suostui käynnistämään, kun se sai energiahoitoa.

Jälkiruuaksi aiottuja zirnikejä ei enää valmistettu. Ne ovat rahkalettuja, jotka paistetaan pannulla. Kaikki olivat kylläisiä eikä paistaminen enää houkutellut ketään.

Lopuksi keittiö siivottiin yhdessä. Tehokas marttajoukko tiskasi ja kuivasi vauhdikkaasti.




Kaikki tulevat saamaan reseptit jälkijunassa ja ne tulevat ilmestymään myös nettisivujemme reseptit-osiossa.

4 kommenttia:

  1. Tunnelmallinen ja hauska ilta teillä. Kertomuksen kautta tuntui kuin olisi ollut itsekin paikalla.

    VastaaPoista
  2. Hei kaikki Fiskarin Martat! Kiitos vielä kerran oikein mukavasta illasta kanssanne. Venäläinen ruoka ja hauska sekä hetkittäin aika hullunkurinen ilta, ei ihan heti unohdu! T. Carita

    VastaaPoista