tiistai 3. kesäkuuta 2014

Marttapalsta Hasselgårdissa

Kansallisena puutarhapäivänä 23.5 kokoontui 7 marttaa Hasselbackaan omenapuiden alle. Aiheena oli  Milvin alustus hyötyviljelystä, jonka päätteeksi suunniteltiin oman palstan hoitoa alkavana kesänä. Helmikuussa Milvi osallistui Uudenmaan Marttojen puutarhamarttakoulutukseen ja sen materiaalin pohjalta hän piti esityksensä. 

Mukana olivat Anja, Hely, Kirsti, Terttu ja uudet martat Jenni ja Anna, joka on Hasselgårdin emäntä ja ammattipuutarhuri. Keskustelu oli antoisaa, koska paikallaolijat ovat kaikki puutarhan harrastajia. Päädyttiin siihen, että marttapalstaa ryhtyvät hoitamaan Kirsti ja Milvi.




Ilta oli helteinen ja omenapuut kukkivat parhaimmillaan. Nautimme nurmikolla paloturvallisuusillasta jäänyttä tulista keittoa ja valkosipulileipää.

Tällaisesta tilanteesta lähdettiin liikkeelle. Maa, joka on erittäin savinen, on harattu koneella aikaisemmin keväällä. Siihen oli ehtinyt jo kasvaa rikkaruohoja. Muokkaamiseen ja penkkien tekemiseen kului yhdeltä henkilöltä viisi tuntia.
 


Tänään on palsta muokattu ja siemenet kylvetty maan poveen. Tältä palsta näyttää nyt.


Maa on jaettu kahteen penkkiin ja käytävät on katettu mansikkakankaalla. Kylväminen on tehty poikittain. Kummassakin penkissä on 12 kylvöriviä. Kylvösten suunnitteluun ja kylvämiseen kului kahdelta henkilöltä yli kaksi tuntia. Tässä luettelo kylvöksistä.

Talonpuoleinen palsta: sokeriherne, sokeriherne, kosmoskukka, pinaatti, tilli, lehtikaali, kehäkukka, vahapapu, vahapapu, unikko, kähärälehtipersilja ja kähärälehtipersilja.

Rannanpuoleinen palsta: punakirjava papu, punakirjava papu, fenkoli, pinaatti, pinaatti, vaaleanpunainen "hörsykukka", silolehtipersilja, lehtikaali, tilli, vahapapu, vahapapu ja kehäkukka.

Penkkien päissä on vielä penkki kolmelle erilaisille kurpitsoille ja avomaankurkulle. Kylvämisen jälkeen alkoihin sataa tihuttaa tasaisesti ja sekös ilahdutti.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti