torstai 11. elokuuta 2016

Martanpäiväretki Matildedaliin

Tänä vuonna vietimme Martanpäivää 26.7 tekemällä retken Matildedalin ruukkiin. Retkelle osallistui 11 marttaa ja kahden martan perheenjäsen, yhteensä 13 ihmistä.

Lähdimme tilausbussilla Fiskarsin torilta kohti Matildedalia, joka on vajaan tunnin ajomatkan päässä täältä. Satamassa kiertelyn jälkeen söimme varhaisen lounaan Ruukin Krouvissa ja lähdimme vapaasti kiertelemään pitkin kaunista, hyvin hoidettua aluetta. Aurinko paistoi ja oli melkein helteinen sää. Alueella on paljon lehtipuita, jotka varjostivat sopivasti kulkuamme.



Ruukin vanhat tehtaat ovat kiinnostavia ja niihin oli luotu uutta toimintaa. Oli kylän kahvila, jossa oli kirjoja kyläläisten käyttöön, oli ruukin teollista toimintaa esittelevä  museo ja iso juhlatila, jota ulkopuolisetkin saivat vuokrata käyttöönsä.





Meitä kaikkia kiinnosti eniten alpakanvillakehräämö, joka oli tietysti sijoitettu vanhaan rakennukseen. Tehtaassa on uutena hankitut pienkehräämökoneet. Myymälästä sai ostaa sekä lankaa että langasta tehtyjä tuotteita.

Kehräämön käyttämä lanka valmistetaan osittain omien alpakoiden villasta. Eläinten laidun on pienen kävelymatkan päässä tehtaasta. Alpakat ovat hauskannäköisiä, pienikokoisia ja ne tulivat ihan lähelle ihmistä. Anni melkein pussasi yhtä. Lankoja ei värjätä, vaan kunkin eläinyksilön villa pidetään erillään, jolloin saadaan eläimen väristä lankaa. Osa villasta joudutaan ostamaan kehräämöön, oma tuotanto ei riitä.
 

Ruukissa on myös oma olutpanimo ja leipomo ja tuotteita myydään pienessä kauppatilassa niiden yhteydessä.  Leipäostoksia tehtiin ahkerasti.



Kiertelyn jälkeen kolkoonnuttiin kyläkahvilan pihalle nauttimaan jäätelöstä. Jäätelönmyyjälle muodostui pitkä jono. Ruukissa oli tietysti muitakin vierailjoita kuin meidän ryhmä.




Retkelle osallistuivat Anja, Anneli, Anki, Eija ja lapsenlapsi Anni, Kirsti, Maija, Marja, Milvi ja poika Ilmo, Sirkka, Taina ja Terttu.


Paluumatkalla poikkesimme vielä mielenkiintoisessa viime kesänä avatussa Kalliolaakson Linnan kahvilassa, joka sijaitsee pienen tien varrella Perniön vanhan aseman lähistöllä metsän keskellä. Isäntäpari oli kunnostanut isoa asuintaloa 20 vuotta. Talon lähelle isäntä oli omin käsin rakentanut kahdessa vuodessa keskiajan tyylisen muurin, jonka päissä oli tornit. Tornien välissä muurin päällä on kahvila, jossa nautimme emännän leipomaa ihanaa, juuri valmistunutta kakkua. 

Takaisin Fiskarsiin ajoimme pieniä teitä maisemia katsellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti