torstai 31. joulukuuta 2015

Marttojen syksy 2015

PUUTARHAILTA TERTUN PUUTARHASSA 3.9

Tämän syksynä oli vuorossa tutustuminen Tertun puutarhaan Fiskarsin Puistomäellä. Terttu ja hänen miehensä Jokke ovat omistautuneet puutarhansa luomiseen ja hoitamiseen suurella intohimolla. Kukka- ja pensasalueiden lisäksi heillä on laaja hyötykasvitarha, joka on suojattu verkkoaidoilla peurojen varalta. He kasvattavat kaikki tarvitsemansa juurekset itse. Marjapensaiden tuotosta tehdään erilaisia säilykkeitä. Näitä varten taloon on tehty kunnollinen ruokakellari.


 
Tertun puutarhaa oli ihailemassa 12 marttaa eli Anja, Ann-Christine, Anneli, Hanna, Hely, Kirsti, Kiti, Milvi, Seija, Sirkka, Tarja ja Ulla.

Innokas puuseppä ja rakentaja Jokke on tehnyt taloon pitsauunin, joka on vasta valmistunut. Saimme nauttia erilaisia pitsoja, jotka Jokke valmisti meidän läsnäollessamme.

 Jokke tekee pitsaa
 
 
  




 Joken puuseppäverstas sijaitsee samassa rakennuksessa kuin pitsauuni.


KÄSITYÖILTA 28.9

Syksyn ensimmäinen käsityöilta pidettiin vastavalmistuneessa Fiskarsin kylätalossa koulumäellä. Tilat tehtiin ala-asteen koulun vanhempaan rakennukseen, sen yläkerrassa sijainneeseen opettajanasuntoon.


Hallitus oli syyskuun alun kokouksessa päättänyt, että aloitamme yhteisen käsityöprojektin jonkun ihmisryhmän, esimerkiksi vanhusten hyväksi. Valmista ajatusta ei ollut ja siksi olimme kutsuneet fiskarsilaisen taitelijan Piitu Nykppin sparraajaksi.

Piitu piti diaesityksen, jossa hän esitteli erilaisia neulottuja ja virkattuja esineitä maailmalta. Ajatuksena oli antaa ideoita oman luovuuden innoittamiseen käyttämällä neulontaa ja virkkausta.

Tutustumme Piitun juuri julkaistuun neulekirjaan Kerroksia sekä hänen neulenäytteisiinsä.

Illan päätteeksi päätämme valmistaa ontelokuteesta neulottuja nauhapalloja Piitun antaman ohjeen mukaan ja tarjota niitä Maria-kodin vanhusten käyttöön.


KÄSITYÖILTA 12.10

Nauhapallojen valmistamiseen halukkaat martat kokoontuivat kylätalolle tutustumaan tarkemmin Piitun opastamana valmistustekniikkaan ja päättämään projektin toteuttamisesta. Milvi oli tehnyt malliksi yhden pallon sinisestä nauhasta.




Kokeilimme ontelokuteen neulomista ja pallojen rakentamiseen tarvittavien nauhojen tekemistä. Päätimme hankkia erivärisiä ontelokuteita ja oikeanlaisia työvälineitä, joita kaikki halukkaat saavat käyttöönsä.


MARIA-KODIN KAKUTUS 19.10

Kävimme jokasyksyisellä vierailulla Pohjankurussa sijaitsevassa Maria-kodissa, jonne veimme kahvin kanssa nautittavaksi kaksi itsetehtyä isoa täytekakkua.




Mukana oli 4 marttaa eli Anja, Kirsti, Marja ja Seija. He kertoivat nauhapallosuunnitelmastamme ja näyttivät Milvin malliksi tekemää sinistä palloa. Iloksemme ehdotuksemme otettiin vastaan ja valmistamme heille 10 palloa.


KULTTUURIRETKI TURKUUN 29.10

Teimme yhteisen kulttuuriretken, tällä kertaa konserttimatkan Turun Konserttitalossa järjestettyyn Turun sinfoniaorkesterin konserttiin. Mukana oli 8 marttaa eli Anja, Ann-Christine, Anneli, Kirsti, Maija, Milvi, Sirkka ja Terttu.

Kuljimme pienellä tilausbussilla. Ennen konserttia nautimme täytettyjä crepes`ä ja maitokahvia musiikkitalon lähellä olevassa ranskalaisessa kahvilassa.


KÄSITYÖILTA 2.11

Kolmannessa perättäisessä käsityöillassa kylätalolla meillä oli jo välineet ja materiaali nauhapallojen valmistamiseen. Jokainen valitsi itselleen mieleisen värin kuudesta vaihtoehdosta ja yhdessä tehtiin vyyhdeistä keriä ja aloitettiin neulominen.



Nauhapalloja ryhtyivät valmistamaan Anja, Anneli, Hely, Kirsti, Kiti, Maija, Marja, Milvi, Sirkka ja Ulla eli 10 marttaa.


Kaikki ottivat aloittamansa työn kotiin ja päätettiin jatkaa yhdessä kahden viikon kuluttua.

UUDENMAAN MARTAT RY:N SYYSKOKOUS 21.11

UMM:n syyskokoukseen osallistui yhdistyksen edustajana Milvi. Yhdistys siirtyy nyt noudattamaan yhden kokouksen sääntöjä, joten tämä oli viimeinen syyskokous. Tästä lähtien on UMM:lla yksi kokous vuodessa kevätkaudella.

 Milvi ja Uudenmaan Martat ry:n hallituksen jäsen Anneli Heikkilä

 

KÄSITYÖILTA 16.11

Tässä käsityöillassa kaikki keskittyivät pallojen valmistamiseen neulomalla nauhoja, opettelemalla nauhojen liittämistä renkaaksi silmukoimalla sekä tekemällä sisäpallon omalle pallolleen tunkemalla vanua sukkahousunvarteen. Näin saadaan aikaan pallo, jonka täyte ei pursua ulos ja joka on pesukoneessa pestävä.

Kaikki ottivat taas työnsä kotiin. Yhteinen työilta pidetään ensivuoden puolella tammikuun 11. päivänä jo omaksi paikaksi vakiintuneella kylätalolla.


JOULUMYYJÄISET 28.11

Tänä vuonna ei voida järjestää kylän yhteistä myyjäistapahtumaa Lukaalilla, koska se on remontin takia suljettu. Oma myyjäispöytä järjestettiin Paateron keramiikkapajalle. Sinne saatiin meille yksi hyvänkokoinen pöytä, johon saatiin hyvin mahtumaan myytävät ruuat.






Myytävää olivat valmistaneet Anja, Anneli, Hely, Kirsti, Maara, Milvi, Sirkka, Terttu ja Ulla. 

Myyjäntehtävät oli jaettu kahden tunnin jaksoihin, ensin Maara ja Ulla, sitten Kirsti ja Maija ja viimeisellä vuorolla Milvi, jolle ei enää jäänyt mitään myytävää.

Kaikki tavara meni kaupaksi jo myyjäisten alkutunteina. Tapahtuma onnistui paikanvaihdosta huolimatta erinomaisesti ja todennäköisesti toteutamme saman ensi vuonna.



JÄSENTEN JOULUATERIA 7.12

Muutaman vuoden ravintolaillallisten jälkeen palasimme aikaisempaan käytäntöön eli nyyttikesteihin. Paikaksi oli jo syksyn aikana vakiintunut kylätalo, jonka oleskeluhuone on meidän joukolle hyvänkokoinen ja kodikas.

Kaikkia osallistujia pyydettiin tuomaan mukanaan jokin itselleen tärkeä ruoka ja ilmoittamaan se etukäteen, jotta samaa ruokalajia ei tulisi useita ja jotta saataisiin tasapainoinen menu. Kaikki toivat myös paketoidun, korkeintaan 5 euron arvoisen lahjan mukaan.






Aterialle osallistui 13 marttaa eli Anja, Anneli, Hely, Kirsti, Kiti, Maara, Maija, Marja, Milvi, Seija, Sirkka, Tarja ja Terttu.


Syömisen jälkeen Maija toimi tonttuna ja jakoi lahjat. Kaikki viihtyivät hyvin ja totesimme, että tällainen juhla on leppoisampi kuin ravintolaillallinen ja toki myös edullisempi.


KYLÄSEURAN PIPARKAKKUTALOKILPAILUN VOITTAJIEN JULKISTAMINEN 12.12

Fiskarsin kyläseura järjesti piparkakkutalokilpailun ja -näyttelyn. Joukostamme löytyi yksi innokas, joka osallistui tekemällä talon yhdistyksen nimiin. Tammisaarelainen sisarmarttamme Eija Puumalainen, todellinen käsintekemisen taituri, halusi tehdä kilpailuun Fiskarsin Kellotornirakennuksen sarjaan ruukin rakennukset. Muut sarjat olivat oma kotitalo, fantasiarakennus ja lasten yksin tekemät talot. Eijan upea talo voitti ensimmäisen palkinnon sarjassaan.


Me martat järjestimme julkistamistilaisuuden tarjoilun. Kiti ja Milvi valmistivat yli 200 koristeltua piparkakkua, joita Kirsti ja Terttu tarjoilivat Kuparinpajan Juha Järvisen tyrniglögin kanssa paikalle saapuneelle väelle.

 Kiti koristelee


Paikalla oli paljon lapsia, koska useimmat osallisujat olivat koulun oppilaita.



Kaikki osallistuneet lapset saivat nekun tai kaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti